Несебър

Несебър – мястото, където история и съвременност сe вплитат в едно

Несебър

Несебър

България може да се похвали с великолепни курортни градчета, кое от кое по-атрактивни, красиви и впечатляващи. Но едно сред черноморските ни кътчета просто няма равно. Защото, който и да се е докоснал до неповторимата атмосфера на Несебър, е останал пленен за цял живот! Това е силата на градчето – да омагьосва хората, карайки ги да искат да се завръщат отново и отново на това приказно място.
Всъщност, Несебър е и един от най-древните градове по нашите територии.

Несебър

Несебър

Исторически сведения говорят, че той е бил населен още преди хилядолетия – в края на бронзовата ера. Траките са го наричали Мелсамбрия в чест на легендарният основател на селището Мелса. По-късно градът получава името Месембрия, а още по-късно – Несебър. В края на шести век преди новата ера градът започва да се разраства, а по териториите му се появяват храмове, училища и театри. Обграден е и с масивна крепостна стена.

Църквата Св. Стефан

Църквата Св. Стефан

За пръв път Несебър става част от територията на България през 812 година, когато хан Крум до завладява. През единадесети век градът търпи огромно развитие. По това време са построени и църквите „Свети Стефан“ и „Свети Йоан Кръстител“, които по-късно са станали и прототип при строежа на църквите-шедьоври от тринадесети и четиринадесети век.

Църквата Св. Йоан Кръстител

Църквата Св. Йоан Кръстител

Наистина много богата е историята на градчето. И до днес то пази духа на отминалите времена, който е и този, придаващ му това особено очарование. Днес Несебър е кътчето, което най-умело съчетава модерните времена с миналото. Запазил толкова много от историята, той успява да бъде и едно наистина съвременно място, което може да Ви осигури всичко за една страхотна ваканция. За отминалите времена ще напомнят много от забележителностите, музеите, църквите и храмовете в града. Цялата му старинна част, великолепните възрожденски къщи, запазени почти непокътнати, ще Ви пренесат в миналото.

Античната крепост в Несебър

Античната крепост в Несебър

Но в същото време ще откриете и множество модерни забавления. Разбира се, всяко посещения на Несебър трябва да започне с неговата обиколка и разходка из красивите му местенца. А градчето ще Ви предложи страхотната възможност да направите една прекрасна панорамна обиколка на Несебър с мини влак – преживяването ще бъде наистина забавно и приятно!

Аквапарк "Аква Парадайз"

Аквапарк „Аква Парадайз“

През летните горещи дни обаче всеки търси прохлада – Несебър предлага няколко великолепни начина да се справите с жегите. Първият сред тях ще е разкошната ледена пързалка. Дори по-предпочитан от нея обаче се оказва Аквапарк „Аква Парадайз“. Той е най-големият аквапарк за България, а и на Балканите. Пързалките са с обща дължина над километър и половина, а атракциите наброяват повече от четиридесет.

Хотел "Мариета Палас"

Хотел „Мариета Палас“

Несебър е уникален именно с това съчетание между история и съвременност. Само са минути той може да Ви пренесе от една епоха в друга като преживяването и в двата случая ще е наистина вълнуващо.
Несебър умее да осигурява и комфорт! В това ще Ви убеди луксозният Хотел „Мариета Палас“, както и уютните стаи на Семеен хотел „Станкофф“.

Семеен хотел "Станкофф"

Семеен хотел „Станкофф“

Видяно: 447 пъти

Коментари