Рилски езера

Национален парк „Рила“ – почивка, разходка и забележителности

На красиви гледки у нас можете да станете свидетели от множество места. Но факт е, че едни от най-величествените и живописните, се откриват от Рила. А Рила е и място, прочуто с красотата, с множеството си забележителности, с красивите си гори, с дивните си пейзажи. Тук е и най-големият от трите ни национални парка, а именно Национален парк „Рила“.

Парк „Рила“ е великолепно място, което ще Ви очарова с красотата си и с всички любопитни места, които предлага за посещение. Освен най-голям в България, паркът е и една от най-големите защитени местности в Европа. Територията, на която се разполага той, е 81 000 хектара. Паркът включва най-високите части на планината, като включен в територията му е и първенецът на България и Балканския полуостров – връх Мусала. В територията на парка са включени и четири резервата – „Скакавица“, „Ибър“, „Парангалица“, както и „Централен Рилски резерват“. От тук извират най-дългите и пълноводни реки у нас – Искър, Марица и др. А сто и двадесет на брой са естествените езера в парка, седемдесет от които имат ледников произход.

Забележителностите, които ще можете да разгледате по време на ваканцията са доста, коя от коя по-интересни и любопитни. Едни от първите места, които трябва да имате предвид при посещението си тук, са чудесните планински курорти. Сред тях Боровец е най-голям и предлага наистина страхотни възможности за практикуване на зимни спортове. Може би най-добрите ски писти се намират именно тук.

Но определено Боровец не е единственото и най-интересното място, които ще видите тук. В парка се разполагат и две от най-красивите и значимите ни забележителности, които са и под закрилата на ЮНЕСКО.

Рилски манастир

Рилски манастир

Първата е Рилският манастир. Той представлява и символ на страната ни. Обявен е и за национален исторически резерват.Тук се пазят някои доста ценни ръкописи и старопечатни книги. А в музея ще откриете и всякакви старинни предмети, икони, монетни колекции, жезли, оръжия и много други.

 

 

Рилски езера

Рилски езера

Другата забележителност са Седемте рилски езера. Сълзата, Окото, Бъбрека, Рибното езеро, Долното езеро, Близнака и Трилистникът представляват най-великолепната, живописна и спираща дъха природна забележителност у нас. Гледката е наистина зашеметяваща и всеки истински патриот трябва да ѝ се наслади! Добра отправна точка за посещението им е хотел Виа Лакус в Сапарева Баня.

Национален парк „Рила“ е и любимо място на всички туристи планинари. Доста са екопътеките и маршрутите, преминаващи от тук. А на разположение на любителите на природната хубост са седемнадесет разкошни хижи.

Красотата на Национален парк „Рила“ е несравнима. Трябва да видите с очите си това разкошно парче земя, да се насладите на красотата му и да оцените великолепието на малката ни китна страна!

хотел Виа Лакус, Сапарева баня

хотел Виа Лакус, Сапарева баня

Видяно: 1094 пъти

Коментари