Мелник

Мелник – едно приказно градче, сгушено в полите на Пирин

Мелник

Мелник

В полите на Пирин планина се е сгушило едно приказно малко градче – най-малкото от всички у нас – Мелник. Но макар че ни е познат със скромната си територия, Мелник е станал известен с нещо друго – с огромната си красота, със спокойствието и чудните гледки, които се откриват от тук. И как няма да се радва на хубост, имайки предвид живописното разположение на градчето.
Съвсем не е случаен интересът на хората към това удивително пиринско кътче. Макар и малък, Мелник може да се похвали с едни от най-интересните забележителности у нас. Надали има човек, който да не се сеща за причудливите форми на Мелнишките пирамиди всеки път, когато чуе името на градчето. И няма как – те са толкова любопитни и красиви, че няма как да не останете развълнувани пред гледката им.

Мелник

Мелник

Скалните пирамиди се намират в подножието на югозападната част на планината. Те обграждат от една страна градчето, сякаш го бдят над него и го бранят с острите си върхове. Но овен пирамиди, районът обхваща и значителен брои други образувания, сред които например конуси и игли, както и интересни скални гъби.

Мелник

Мелник

Височината на скалите достига до сто метра, а за формата им са характерни пясъчни склонове, които на места са напълно отвесни.  По върховете им пък растат най-различни треви и растения. Интересен факт е, че всъщност пирамидите все още са в процес на изграждане, което означава, че тяхната форма и външен вид продължават да се менят.
Пирамидите са предизвиквали интереса на множество родни и чуждестранни туристи, като може би най-любопитни са тези, разположени край село Кърланово, поради внушителните си размери, а също и поради факта, че в околността има подходящи условия за настаняване.

Мелник

Мелник

Ала тези интересни скални форми съвсем не изчерпват интересните места из градчето. Голям интерес предизвиква например Кордопуловата къща, построена през 18 век от заможен търговец. Тя е една от най-големите, масивни възрожденски къщи у нас и важен архитектурен паметник. В нея има и много интересна експозиция на мелнишка изба, която е издълбана под формата на тунел в скалата. В нея има огромни бъчви, в които се съхранява прочутото мелнишко вино.

Мелник

Мелник

Но дори и без всички забележителности, Мелник отново ще бъде място, което ще привлича хората, поради топлото отношение и гостоприемството на местните. Ако Ви се иска да се потопите в уникалната атмосфера на най-малкия град у нас, то Къща за гости „Златните Пирамиди“ ще Ви предложи подслон и великолепен изглед.

Къща за гости Златните пирамиди, Мелник

Къща за гости Златните пирамиди, Мелник

Видяно: 430 пъти

Коментари