Мелник

Мелнишките пирамиди – доказателство за съвършенството на Майката Природа!

Мелник е прочут с това, че е най-малкият град у нас. Ала освен това, градчето е и едно от най-красивите кътчета у нас. И как няма, като се разполага в полите на Пирин. Тук, сред прелестта на югозападната част на може би най-живописната планина у нас, ще се насладите на толкова пленителни гледки, че надали ще можете да отместите поглед. Ако не сте посещавали това китно малко градче, то определено трябва да го направите, защото тук, освен на красивата природа, ще можете да се полюбувате и на някои от най-интересните природни забележителности в страната ни.

Мелнишките пирамиди – със сигурност това име Ви изниква, щом чуете името на най-малкото градче у нас. И това си има причина. Мелнишките пирамиди са изключителни и уникални скални образувания, чиято гледка надали ще забравите някога. А най-прекрасното е, че където и в Мелник да се намирате, винаги ще имате чудесен изглед към тази приказна забележителност. Тя сякаш заобикаля градчето и му придава особен чар.

Пирамидите са един от най-известните туристически обекти у нас и с право. Те заемат доста обширна територия, а скалните маси се разполагат на групи. На височина образуванията достигат до стотина метра, а склоновете им са пясъчни. Ще се удивите как на места те са дори напълно отвесни. А върховете им, те са покрити с най-различна растителност – тревиста и широколистна. Всъщност, Мелнишките пирамиди все още са в процес на оформяне, което обуславя и постоянната промяна в техния външен вид.

Загледате ли се внимателно, ще установите, че размерите и формите на образуванията са най-различни. Ще се откроят интересни скални гъби, разнообразни конуси, комини, игли, множество островърхи покриви и други гънки – естествени скулптори, всички плод на майката природа.

Хотел Елли Греко

Хотел Елли Греко

Много любопитна за посетителите е причудливата форма на скалният блок, наречен Чудната гъба. Той изглежда така, сякаш пази с чадър стоящата под него скала. На тази и подобни вдъхновяващи гледки бихте могли да се наслаждавате, настанени на симпатично място като Хотел „Елли Греко“.

Друго, прекрасно място, от където да се насладите на гледката на Мелнишките пирамиди, е село Кърланово. Тук се разполагат четирите най-големи пирамиди, които наистина ще Ви впечатлят с внушителните си размери и колосален вид. Ще останете поразени от гледката на тези изящни гиганти!

За очарованието на Мелнишките скали знаят мнозина и мнозина са се наслаждавали на тяхната гледка на живо! Но значително по-малък е броят на онези, които са чували за уникалните издълбани в пирамидите изби, където така прочутото мелнишко вино бива оставено да зрее и отлежава. Може би именно пирамидите, като част от технологията, са „отговорни“ за чудесното вино, което се произвежда в региона.

Хотел Мелник

Хотел Мелник

Мелник действително е едно от най-удивителните места у нас, които можете да разгледате. При това не само заради уникалните Мелнишки пирамиди. Градчето само по себе си е забележителност, която трябва да се види. А и почивката тук ще бъде много приятна, имайки предвид удобствата, които места като Хотел „Мелник“ ще Ви предложат!

Видяно: 139 пъти

Коментари