Еньовден

Еньовден – традиции, обичаи и ритуали

Еньовден

Еньовден

На 24 юни всяка година у нас посрещаме Еньовден. Това е и денят, в който бива почитан Йоан Кръстител. Той е човекът, предсказал раждането на Божия син, както и този, които сам го кръщава. А в народния ни календар Еньовден заема много важно място, заедно с Великден и Коледа, но има много по-стари езически корени. И все пак не това е всичко, с което може да бъде свързан денят.
Смята се, че на празника небесните светила полудяват. Според преданията и легендите точно в полунощ небето се отваря, а на Земята ставали чудеса, сънищата били пророчески, а звездите идвали на земята, за да се окъпят във водата. И така, окъпано в „живата вода“, Слънцето на Еньовден изгрява съвсем рано. Причината за това, е че то трябва да се прости със света, защото няма да го види чак до следващата година, и иска да му се порадва. „Еньо вече е наметнал кожуха и върви за сняг“ – денят започва да намалява, а годината – да се приближава към зимата.

Еньовден

Еньовден

Поверията разказват как в утрото на 24 юни слънцето „трепти“, и който успее да види това явление, цяла година ще се радва на крепко здраве. По изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънцето и да погледне през рамо своята сянка – ако тя е цяла – ще е здрав, ако е половина – ще боледува.
Но освен на слънцето и водата, Еньовден е и празник на билките. Именно нощта на умиращото и отново раждащото се слънце, се счита за апогей на лечебните свойства на растенията. Билки като маточина и еньовче, иглика и други, набрани в тайна доба, преди изгрева, ще бъдат използвани за лек през цялата година. Набраните растения трябва да се сплетат на голям венец, през който всички се провират за здраве.

Еньовден

Еньовден

Седемдесет и седем и половина са болестите по човека, според народните вярвания. И за седемдесет и седем от тях има лек. За половината също има цяр и той е половин билка, която обаче само определени билкари могат да открият в потайната доба на еньовденската нощ.

Еньовден

Еньовден

Еньовден ще бъде посрещнат в цялата страна, а на някои места организирани ще бъдат и интересни спектакли и фолклорно програми. В Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ например ще се проведе чуден танцов спектакъл, наречен „В нощта срещу Еньовден“.
Ако искате да посрещнете празника така, както са го правили и предците ни преди векове, то можете да станете част от празненството и ритуалите в АЕК „Етър“, свързани с този ден. А приветливата Къща за гости „Даскалов“ ще Ви осигури подслон!

Къща за гости "Даскалов"

Къща за гости „Даскалов“

Видяно: 1823 пъти

Коментари