zaglavna

Крушунските водопади – едно пленително кътче!

400_003_Vodopadi_na_BulgariaАко обичате разходките сред природата, то има едно кътче у нас, където със сигурност искате да отидете, независимо дали някога сте имали възможността да го видите с очите си или не. Това приказно местенце се намира в северния Предбалкан, намиращо се недалеч от град Ловеч. Става въпрос за великолепните Крушунски водопади. Те ще Ви впечатлят с живописните картини, които рисуват. Името на водната каскада идва от китното селце, край което се разполагат – Село Крушуна. Тук изградена е великолепна еко-пътека, която ще Ви разведе по протежение на това приказно място. Ще можете с часове да се наслаждавате на изяществото на природата, вплитаща в едно кристалната вода и свежия цвят на растителността 400_002_Vodopadi_na_Bulgariaнаоколо. Впечатлението, което ще остави у Вас тази гледка, е сякаш сте попаднали на екзотичен остров и сте заобиколени от водопади, зеленина и ромона на течащата вода.
Крушунските водопади представляват най-голямата в страната ни травертинова каскада. Тя се състои от множество прагове, поточета, дори басейнчета. Изключително богата е на растителни, а и на животински видове. Състои се от множество водопади, главният сред които се спуска от цели двадесет метра височина, след което се разделя на няколко ръкава, даващи началото на още няколко водопада.400_005_Vodopadi_na_Bulgaria
Местността наоколо е непроходима, но благодарение на изградената еко пътека. Стълбите и мостовете ще направят разходката Ви много по-приятна. През цялото време ще усещате влажния въздух, наситен с множество ситни капчици, но повярвайте – гледката определено си заслужава тази нищожна жертва.
Благодарение на обособения маршрут ще можете да стигнете и до самия извор. Скрит е в пещера, до която води тясна пътечка, провираща се под варовиковата скала.
400_001_Vodopadi_na_BulgariaПътеката, която ще Ви разведе из това забележително място, води началото си на приблизително половин километър южно от селото. До нея бихте могли да достигнете по път, край който ще можете да оставите автомобила си. Самата пътека криволичи срещу течението, а краят ѝ стига чак до първия и най-голям водопад, наречен Пръскалото.
Крушунските водопади са едно от най-впечатляващите кътчета у нас, което си заслужава да бъде видяно. То ще Ви плени с красотата си!

Видяно: 183 пъти

Коментари