Дворец "Кричим"

Разходка из двореца „Кричим“ и уникалния дворцов парк

Не са малко очарователно красивите места у нас, но Дворецът „Кричим“ със сигурност е едно от най-впечатляващите места, на чиято красота бихте могли да се насладите от близо. По своята същност той представлява царска извънградска ловна резиденция, намираща се недалеч от прелестния град Пловдив. Дворецът започва своето изграждане през 1905 година от цар Фердинанд I, а е завършен през 1936 година от Цар Борис III.

Историята на двореца „Кричим“ никак не е малка, а и е доста интересна. Тя започва през първите години на 20 век, когато вниманието на княз Фердинанд I е насочено към прелестната пловдивска гора, тогава представляваща част от бивш султански имот. Великолепните вековни дъбове, лонгозната гора и приказните пейзажи, които се откриват тук, очаровали княза. Така той решава да създаде на това място уникален ловен парк. За целта той започва да внася елени и лопатари в тъкмо закупените земи и околности. След това стопанството бива заградено. Започва и строежът на ловния павилион. Оформен бива и малък парк с площ 2 декара, към който по-късно биват добавени още 27 декара. Засаждат се множество наши, а също и интересни чуждестранни растения. Днес обособени са и пясъчни алеи и всичко е изключително красиво.

Дворец "Кричим"

Дворец „Кричим“

Настоящият ловен дворец е завършен от цар Борис II, който представлява двуетажна резиденция. Всеки от етажите се простира на завидните 750 квадратни метра. Постройката подслонява петдесет и пет помещения като само баните в двореца са дванадесет. Много интересна ще бъде обиколката Ви из двореца. Кабинетите, а и като цяло всички помещения, са запазени в автентичния им вид и всичко е наистина удивително.

Определено ще останете очаровани и силно впечатлени от красотата на дворцовия парк, чиято големина днес е 300 декара. Много големи са грижите за горската част, имаща връзка с ловното стопанство. Тук се полагат и доста грижи за богатата фауна. Освен местните животински видове, тук аклиматизирани са и много чужди животински видове като например най-различни видове фазани, мексикански пуйки, а също така дори и южноамерикански щраус-нанду. Над триста пък са растителните видове, които ще можете да разгледате, сред които секвои и магнолии. Освен на разнообразието от растения, ще се радвате и на прекрасни езера, в които са разцъфнали красиви водни лилии.

Дворец "Кричим"

Дворец „Кричим“

Дворецът „Кричим“ и прелестният му парк са едно от местата, които определено си заслужава да видите! Красотата на това кътче, приказните гледки, красивата природа, уникалната архитектура и множеството исторически препратки ще направят разходката Ви наистина запомняща се.

И за да ѝ се наслаждавате колкото дълго Ви се иска, бихте могли да отседнете наблизо. Например в елегантния Семеен хотел „Габи“ в Пловдив, който с радост ще Ви посрещне и настани!

Семеен хотел Габи, Пловдив

Семеен хотел Габи, Пловдив

Видяно: 3087 пъти

Коментари