Крепостта при прохода Траянови врата

Крепост Траянови врата

Крепост Траянови врата

Крепостта при прохода Траянови врата е сред най-популярните и значими исторически забележителности в България. Тя се разполага в съседство на град Ихтиман и вероятно Ви се е случвало да минавате край нея много пъти – крепостта се издига до тунела Траянова врата на магистрала Тракия. Съветваме Ви повече да не подминавате това място с идеята, че ще се отбиете някой друг път, а още следващият път да го посетите – ще останете пленени!

Крепост Траянови врата

Крепост Траянови врата

При разкопките тук са открити находки, сочещи, че крепостта е съществувала от края на четвърти до края на шести век. Представлявала е военен гарнизон – сто души са били разположени тук и са охранявали прохода. Някога от северната страна са се извисявали две високи островърхи кули, а от южната – една триъгълна. И макар че през шести век тя превзета и разрушена на нейна територия са живели българи още цели осем века. Смята се и че по онова време  крепостта при прохода е носила името Стенос.

Крепост Траянови врата

Крепост Траянови врата

Днес разходката Ви из това древно кътче ще бъде приятна и вълнуваща. Крепостта е реновирана през август 2015 година и Ви очаква. Бихте могли да надникнете в кулите, а също ще видите и детайлен макет на укреплението. Някога в крепостта е имало и таен подземен тунел, който е стигал чак до реката. Днес от него са запазени само няколко метра, но все пак ще можете да надникнете във входа му.

Крепост Траянови врата

Крепост Траянови врата

Откриването на новата историческа забележителност, вече достъпна за родни и чуждестранни туристи, се случва в навечерието на паметната дата седемнадесети август 986 година. Това е датата, когато проходът „Траянови врата“ влиза в историята ни с голямата битка, разиграла се между Самуиловите войни и византийския император Василий II, който претърпял поражение. Именно след тази победа България се превръща в първа военна и политическа сила в района за години напред.

Крепост Траянови врата

Крепост Траянови врата

Дори само поради този факт си заслужава да отбиете за час от своя път, за да разгледате любопитната крепост Стенос, донесла слава и победи на народа ни!
Ако Ви се ще да посетите крепостта при прохода Траянови врата, то бихте могли да се отбиете по път за столицата и да разгледате това великолепно място. А в столицата и недалеч от това приказно кътче ще Ви подслони Хотел „Дарлинг“, където да се чувствате комфортно по време на престоя  си!

Хотел Дарлинг, Банкя

Хотел Дарлинг, Банкя

Видяно: 238 пъти

Коментари