Крепостта Овеч

Крепостта Овеч – пазителката на средновековните столици

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч

Източно от китното градче Провадия се извисява Крепостта „Овеч“. Тя се разполага на планинското плато над града, известно с името Калето. Невероятен е фактът, че тук ще се срещнете с нещо, построено преди толкова много години. Всъщност, крепостта е изградена от византийците през четвърти век и не спира да им служи чак до началото на седми век. Повторното и обитаване започва през единадесети век и завършва през седемнадесети. Своят най-голям разцвет обаче търпи през Второто българско царство. Крепостта е наричана по различен начин – византийците са я познавали като Проват, българите са я наричали Овеч, а турците – Таш Хисар. Днес запазено е името Овеч, а на мястото ѝ ще откриете едно невероятно кътче, пазещо жив спомена за историята ни.

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч

Крепостта се намира на много интересно място – тя се простира на плато с формата на кораб, обкръжен от всички страни със скални венци. Тесен е провлакът,  който го свързва с платото Табиите. В северната част на Калето се извисяват големи крепостни стени – тук се намира главната порта на крепостта. Мостово съоръжения я свързва с провлака към Табиите. Мостът продължава сто и шестдесет метра. Пред портата е имало изкуствено прокопан провлак, а над него – подвижен мост. След преминаването на Главната порта се вижда изсечен в скалата път, водещ към крепостта. А легендите разказват как в карстовите пещери, намиращи се под крепостта били съхранявани огромни количества храна, с които било изхранвано населението на града по време на обсада.

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч

Овеч се радва на такова сериозно развитие по време на владението на българите, поради причината, че се намира сравнително близо до Варна. Българите не са били известни със солидния си морски флот. Невъзможно било с него да се даде отпор на византийския. Това означавало, че Варна била всъщност лесна за превземане територия. А крепостта била подготвена добре, за да може да послужи като пост, предпазващ средновековните столици от евентуално византийско настъпление.

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч

Днес над Провадия ще можете да видите напълно обновеното мостово съоръжение, свързващо крепостта и платото Табиите. Има и множество кладенци за събиране на вода – един от тях е с дълбочина цели осемдесет метра! Ще видите щерни за зърно, каменната северна порта, както и руините на една трикорабна и две еднокорабни църкви. Запазени са и затворите за благородници и тези за военнопленници и провинили се граждани. Вълнуващо ще е да видите и мраморните колони на Омуртаг. А открити са и немалко пещери, в които има следи от живот още от античността.
Ако скоро ще имате път към Варна, то задължително се отбийте до Провадия и великолепната Крепост Овеч. Любопитно ще е да я разгледате отблизо и да почувствате атмосферата на това място. Започнете почивните си дни вълнуващо с разходка из историческите забележителности , а за комфорта Ви по-късно ще се погрижи Почивна станция „Свети Никола“.

Почивна станция Свети Никола

Почивна станция Свети Никола

Видяно: 456 пъти

Коментари