003_001_Carevec

Крепостта Царевец – късче от историята

003_002_Carevec.jpgПростираща се до самия център на Велико Търново, Крепостта Царевец се е превърнала в един от най-разпознаваемите образи и символ на страната ни. През Второто българско царство, когато градът е бил столица на България, тя е била главната ни крепост.

Хълма Царевец, от който се извисява крепостта, е бил обитаван три хилядолетия преди Христа. През пети-седми век от новата ера на това място се простирал най-големият византийски град в Долна Мизия, носещ името Зикидева.
През девети век обаче на това място възниква старобългарско селище, което бързо набирало темпове и се разраствало все повече и повече. Изграждането на самата крепостна стена пък започнало през дванадесети век. Тя е запазена в идеално състояние и до днес. Дължината и е километър и сто метра. Височината ѝ е цели десет метра, а дебелината ѝ достига до три метра и половина – построяването ѝ е било истински подвиг!

003_004_Carevec.jpgДнес все още личат местата, където са се намирали входовете ѝ. Те са три. Главният сред тях се намира на запад и е бил отбраняван от кули. Вторият бива наричан Малка порта и се разполага в северозападнаа част на стената. Третият вход бива наричан Френкхисарска порта – бил е охраняван от бойна кула и се е намирал в югоизточната част. Това е кулата, по-късно станала известна като Балдуиновата кула, наречена на латинския император Балдуин Фландърски, който бил пленен през 1205 година в Одрин от българският цар Калоян! Според легендата Балдуин бил затворен и умира в тази кула.003_006_Carevec.jpg

В центъра на крепостта се разполага дворцовият комплекс. Той се състои от няколко постройки. Те са опасани от вътрешна каменна стена с два входа и две бойни кули, отбраняващи царските покои, тронната зала и дворцовата църква.
След като Велико Търново бива обявен за столица на България, Царевец се превръща в нейно укрепление и дом за аристокрацията.

003_005_Carevec.jpgПрез 1930 година е даден ход на реставрацията на крепостта Царевец, която приключва през 1981 година. Тя е готова за честванията по случай 13 века от създаването на българската държава!

Архитектурно-музейният резерват „Царевец“ е едно от малкото кътчета с такава история. Той е мястото, където миналото и настоящето на България се срещат. Днес можете да видите и да се разходите по внушителните стени, да разгледате бойните кули, дори да влезете в Балдуиновата кула, да почувствате атмосферата ѝ!323_1_b

Царевец е един от Стоте национални туристически обекта и място, до което всеки родолюбец трябва да се докосне. Организирайте една приятна семейна екскурзия до старопрестолния град и настанете се в Хотел „Търнава“. Той се намира съвсем близо до Царевец и всички основни забележителности в града, които трябва да посетите!

Видяно: 287 пъти

Коментари