Крепост Состра

Крепостта Состра – от древността до наши дни!

Крепост Состра

Крепост Состра

Село Ломец се намира недалеч от Троян и освен с изключителната си хубост е прочуто с още нещо – с една древна римска крепост, чийто останки днес все още могат да бъдат разгледани. Става въпрос за уникалната крепост Состра. Тя е споменат дори в Пойтингеровата карта от осми век.
Но истината е, че всъщност нейното строене започва далеч по-рано. По заповед на император Антоний Пий нейното изграждане започва през 147 година. Тук била разквартирувана Втора Матиакска кохорта. Крепостта е видяла много, докато през 249 година тя и прилежащото селище, което по това време имало военен характер, били опустошени от готите. Не е известно обаче кога точно започва нейното възстановяване. Известно е единствено, че пет години след разрушението, император Галиен изпраща Втора кохорта с нареждането да бъде изградена нова крепостна стена.

Крепост Состра

Крепост Состра

Всъщност, изграждането на тази стена, известна и като Източна стена, продължава цели тридесет години. Тя достигала десет метра височина. Днес можете да видите запазени останки от този величествен строеж. За съжаление през 4 век крепостта Состра отново претърпява разрушение от готите. Но не след дълго в селището е издигната базилика на името на Свети Георги, а в първите години на пети век тук се заселват цивилни граждани, с което крепостта окончателно губи своя военен характер. В този период започват и възстановителните процеси на още по-ранните тракийски крепости наоколо.
Крепостта обаче търпи още едно пълно разрушение от хуните в края на пети век. Четиринадесет века по-късно на мястото е построен малкият хан „Ломешки ханчета“.

Крепост Состра

Крепост Состра

В непосредствена близост до това място е преминавал и римският път от Дунав към Пловдив, чийто останки също можете да видите.
Но как бихме могли днес да се срещнем с величието на това място? Е, след години на проучвания и изучаване, древната крепост Состра търпи реставрация и днес и Вие бихте могли да се срещнете от близо с това уникално място, пазещо толкова много спомени и пропито с история.

Хотел Балкан

Хотел Балкан

Ако изпитвате желанието да посетите китния троянски край и искате да видите с очите си крепостта Состра, то няколко почивни дни в Троян няма да Ви се отразят зле. Тук ще откриете спокойствие, а забележителните места ще говорят сами за себе си. Уют пък ще Ви предложи Хотел „Балкан“. На комфорт ще се радвате и в очарователната Къща за гости „Леин Котич“!

Къща за гости Леин Котич

Къща за гости Леин Котич

Видяно: 179 пъти

Коментари