Крепост Букелон

Село Маточина и тайните на крепостта Букелон

Крепост Букелон

           Крепост Букелон

В склоновете на Сакар планина, насред височинна местност, пресичана от долините на реките Фишера и Тунджа, се разполага приветливото селце Маточина. Това е и едно от общо осемнадесетте села у нас, простиращи се зад кльона (заграждения, обхождащи успоредно границата с Турция). Да достигнете до село Маточина не е никак лесна задача – необходимо ще Ви бъде достатъчно свободно време, много питане и добър автомобил. Селото не е сред най-известните дестинации, поради което и трудно ще откриете хора, който да Ви насочат. Но пък стигнете ли веднъж – няма да съжалявате. Тук се намира една от най-интересните забележителности, които можете да разгледате.

Крепост Букелон

           Крепост Букелон

Крепостта Букелон е различна от всички други крепости у нас. На мястото ѝ няма да откриете просто няколко останали реда камъни. Кулата тук се издига на цели осемнадесет метра височина. Смята се, че в нейната най-висока част е имало наблюдателница и хора, който са били на пост по двадесет и четири часа в денонощието. И как няма – отдолу, в най-ниската част на кулата при добро време ще можете да видите минаретата на град Ордин, а представяте ли си каква гледка се открива от нейната най-висока част?

Крепост Букелон

      Крепост Букелон

Историята на Букелон е доста дълга и свързана с най-различни значими исторически събития. Има данни за съществуването на крепост още през четвърти век. Това е напълно нормално, понеже именно от тук минава и пътят за Константинопол. През годините крепостта е била разрушавана и възстановяван отново и отново. Някога е имала и доста обширно подземие, а също и параклис. Последните пъти, в които крепостта е била обитавана, са около 1600 година.

Крепост Букелон

         Крепост Букелон

От историята ни е известно, че през 1205 година цар Калоян и куманите разгромяват латините, а също така пленяват и техният император – Балдуин Фландърски. В местността се разказва и легендата, според която първите дни от своето пленяване Балдуин прекарва именно в кулата на Букелон, след което е отведен в Търново. Това е и причината, поради която ще чуете как местните наричат крепостта Букелон и Балдуиновата кула.

Крепост Букелон

       Крепост Букелон

Посещението на село Маточина и крепостта ще бъде едно разкошно преживяване – ще обикаляте, разглеждате и опознавате това място без помощта на екскурзовод, а и с Вас няма да има тълпа от туристи. Ще можете да влезете, да огледате крепостта и кулата отвътре, както и да се насладите на гледката към Одрин.
Разходките, екскурзиите и почивките, прекарани на село ще бъдат най-приятните в живота Ви. Само тук ще откриете спокойствие, а също и чудни местенца и забележителности, който да посетите. Ако обмисляте да прекарате почивните дни на село, ето Ви и няколко полезни предложения – http://nastanise.com/селски-туризъм

Крепост Букелон

              Крепост Букелон

Видяно: 888 пъти

Коментари