Каньона на водопадите, Смолян

Каньонът на водопадите край Смолян

Екопътека Каньона на водопадите

Екопътека Каньона на водопадите

Съвсем близо до Смолян ще откриете едно невероятно райско кътче. Определено трябва да тръгнете по пътя за село Мугла. Тук погледът Ви ще бъде привлечен от палавите води на Еленска река. Съветваме Ви без абсолютно никакво колебание да последвате приятния ромон, който несъмнено ще Ви отведе до едно от може би най-дивните местенца у нас. То носи името Каньон на водопадите.
„Каньонът на водопадите“ е една от най-обичаните, интересните и невероятно красивите еко пътеки у нас. Тук е мястото, където реката среща множеството препятствия, които риолитнте скали са ѝ подготвили. И макар, че не са се поддали на въздействието на водата, те все пак са я пропуснали да мине, образувайки огромни живописни прагове, по които се спуска бистра планинска вода.

Водопада "Орфей"

Водопада „Орфей“

Именно по този начин са се образували десетки прекрасни водопади, които, поради своя голям брой, не са именувани до един, но носят общото название „Каньонът на водопадите“. Най-големите и красивите водоскоци обаче имат и собствени имена. Така например най-големият сред водопадите тук носи името „Орфей“. Може би то е свързано с невероятната музика, която звучи, докато водата пада и се разлива по камъните. Неговата височина е цели шестдесет и осем метра и да го видите с очите си през пролетните дни ще бъде просто внушителна гледка, поради огромното количество вода, което преминава.

Водопад "Каменния улей"

Водопад „Каменния улей“

Но и по-малките водопадчета са не по-малко очарователно – задължително трябва да видите „Каменния улей“, както и „Сърцето“ – те са невероятно красиви .
Достъпът до екопътеката не е никак сложен. Тя се намира на не повече от два-три километра от Смолян. Ако се притеснявате, че няма да я откриете – можете да питате местните – всички те знаят как се достига до прекрасното местенце.

Водопада "Сърцето"

Водопада „Сърцето“

Самата пътека е с дължина от цели шест километра – можете да сте сигурни, че дори няма да усетите това разстояние – просто през цялото време ще сте пленени от природните картини, които ще се разкриват пред погледа Ви. По време на разходката ще преминавате по разкошни дървени мостчета, прескачащи Еленска река ту отляво, ту отдясно. Ще минавате по интересни стълби точно край самите водопади и дори за миг няма да се почувствате изморени да се разхождате сред тази дивна хубост! Маршрутът все пак минава през резерват „Сосковчето“ – зеленината и спокойствието му са завладяващи, пък и над четиридесет водопада ще се погрижат да не Ви е скучно в нито един момент!

Семеен хотел Спартак

Семеен хотел Спартак

На разкошните природни гледки ще можете да се наслаждавате и за по-дълго, стига да намерите приятно местенце, където да се настаните. Симпатичния Семеен хотел „Спартак“ например ще се радва да Ви подслони.
А чудесна отправна точка за екскурзията Ви до Каньона на водопадите ще бъде и Хотел-механа „Чаршията“, който ще Ви предложи не по-малко удобства!

Хотел-механа Чаршията

Хотел-механа Чаршията

Видяно: 420 пъти

Коментари