Джулай морнинг

Джулай Морнинг – да приветстваме юлското слънце

Джулай морнинг

Джулай морнинг

Джулай морнинг, наричан още и Джулая, е най-дългоочакваният традиционен хипи празник у нас. Той възниква още през 1972 година, като за първо път бива проведен в град Варна. Днес той бива редовно посрещан на най-източния ни бряг – скалите при село Камен бряг край Каварна. Именно това е мястото, където слънцето първо огрява Бългатия. Самото име на празника бива свързвано с една от известните песни на Uriah Heep – July Morning, като в превод означава „юлско утро“. Честването на празника традиционно е свързано със световното хипи движение от шестдесетте години на миналия век, но въпреки това, празникът продължава да бъде отбелязван и до днес.
Всяка вечер на тридесети юни срещу първи юли по бреговете на Черно море у нас се събират големи групи от хора. Всички те заедно посрещат изгряващото слънце. Смята се, че пред неговите лъчи те се пречистват, но празникът никога не е имал връзка с някакви религиозни или езически ритуали.

Джулай морнинг

Джулай морнинг

Джулай морнинг е празник, който е уникален за страната ни. Поради начина на неговото възникване, подобен празник не е срещан в други страни. Смята се, че идеята за неговото възникване е провокирана като протест срещу комунистическата власт. Символиката на протеста е изразена в песента на Юрая Хийп, чието име носи празника.
А самото посрещане на изгрева е символ – той представлява новото начало и надежда за едно по-добро бъдеще. Но дори и след падането на режима в страната, движението продължава своето съществуване. Днес обаче, като че ли тази липса на първоизточника измества основната идея.

Джулай морнинг

Джулай морнинг

Много от по-младите хора днес не са напълно запознати с историята на празника и условията, в който той е възникнал. Това обаче не пречи на общото въодушевление, което обладава всички още с първите слънчеви лъчи, прокрадващите се зад морската синева. Те продължават да бъдат символ на зараждащия се живот, на промяната, на надеждата за едно по-добро бъдеще, което най-вероятно е и причината хората да продължават с радост и очакване да посрещат утрото на първия юлски ден.

Бунгала Ирина, Царево

Бунгала Ирина, Царево

По Черноморието ни има места, които са с по-особено значение и биват традиционни за посрещането на празника. Такова е Камен бряг. Но има и други прекрасни места, на който бихте могли да приветствате юлското слънце. Едно от тях, където така наречените „стари хипари“ продължават да се събират в навечерието на празника, е село Варвара. А недалеч от тук ще откриете и симпатичните Бунгала „Ирина“, които с радост ще Ви подслонят!
Страхотен концерт по случая ще се проведе и на Какао Бийч в Слънчев бряг. След посрещането на юлското слънце, тук подслон ще Ви предложи Хотел „Карлово“.

Хотел "Карлово", Слънчев бряг

Хотел „Карлово“, Слънчев бряг

Видяно: 688 пъти

Коментари