Езерото Клептуза, Велинград

Изворът Клептуза – най-големият карстов извор у нас!

Езеро Клептуза, Велинград

Езеро Клептуза, Велинград

Велинград е кътче, прочуто с перфектното си разположение в Западните Родопи, с красотата си и условията за прекарване на най-страхотните почивки. Неслучайно градчето е един от предпочитаните за отдих курорти у нас. Хубостта му трудно може да се събере в няколко думи. Тук се намират и някои интересни природни забележителности. Една от тях ще откриете на десния бряг на Чепинска река, точно до планинския склон на китния квартал Чепино. Става въпрос за Клептуза – най-големият карстов извор у нас! Ако сте решили да отдъхнете  за няколко дни в града или сте се отправили към язовир Доспат, то задължително отбийте вляво и се насладете на прекрасната гледка, която ще се открие пред очите Ви!

Езеро Клептуза, Велинград

Езеро Клептуза, Велинград

Местността около извора е обявена за защитена още през 1966 година, а площта ѝ е приблизително 412 хектара. Изворът е един от символите на града и място, предизвикващо интереса на всички туристи, намиращи се в околността.
Дебитът му е между 580 литра и 1180 литра в секунда. Част от неговата вода бива използвана за водоснабдяването на Велинград, за стопански нужди, а също и за водоснабдяване на рибарника. Друга част пък бива използвана за пълнене на две разкошни изкуствени езера, които също са сред символите на града. Те са може би най-популярните, а и обичани места за отдих както от местните, така и от гостите на града. Във водата на езерото има водни колелета, с които желаещите ще могат напълно да се потопят сред спокойствието и очарованието на това приказно място. Отстрани пък има няколко ресторанта, предлагащи отлична гледка и вкусна храна.

Езеро Клептуза, Велинград

Езеро Клептуза, Велинград

Истински ентусиазираните туристи ще съзрат в локацията си чудесна възможност да се поразходят из разкошната околност на Клептуза. Именно от тук водят началото си множество маркирани пътеки, които ще Ви отведат до прекрасни местности, сред които Сивата вода, Харманите и други. А по време на обиколката си из местността Клептуза ще видите черни борове, извисяващи се от местата си от сто – сто и шестдесет години насам. Растителният свят е доста добре представен – ще видите повече от петдесет вида дървета и храсти, както и над двеста и шестдесет вида треви и други растения.

Езеро Клептуза, Велинград

Езеро Клептуза, Велинград

Велинград съвсем не случайно е предпочитано място за отдих. Той е известна СПА дестинация и обичан балнеолечебен курорт именно поради най-голямото си богатство – наличието на минерални извори с полезна, лековита вода. Тук ще откриете големи СПА центрове, приветливи семейни хотели и луксозни предложения. И в случай, че търсите уют по време на ваканцията и добра възможност да се насладите на красотата на извора Клептуза , то Хотел „Asyov Holidays“ ще Ви предложи своите услуги!

Хотел Asyov Holidays, Велинград

Хотел Asyov Holidays, Велинград

Видяно: 1192 пъти

Коментари