525510_349975045052398_1070685075_n-e1377264233384

Хисаря – място за ценителите на природните богатства!

Недалеч от Карлово, се разполага китното градче Хисаря. То се радва на централното си разположение в страната. Ще го откриете под южните склонове на Средна гора. Градчето е едно от тези, към които природата е била изключително благосклонна. Тук ще имате възможността да се радвате не само на красиви гледки, на топло лято, на мека зима и слънчева и дълга есен, но и на още нещо, характерно само за това райско кътче.

Извор Момина баня

Извор Момина баня

Хисаря може да се похвали с цели двадесет и два минерални извора. Всеки от тях има различи характеристики и температура, но всички те имат нещо общо – доказали са лечебните си качества. Именно изворите стават предпоставка за превръщането на малкото градче в един от най-предпочитаните и посещавани балнеолечебни курорти у нас.
Минералните води, течащи в околността биват използвани а лечението на различни заболявания.

Извор Момина сълза

Извор Момина сълза

Водите на извора Момина баня например съдържат най-много радон, а температурата им е 41°C – тези нейни характеристики я правят най-подходяща за хора, страдащо от бъбречни заболявания и проблеми с опорно-двигателната система.
Слабо минерализирана е и водата на извора Момина сълза, чиято температура е с градус по-висока от тази на предходния. Тя обаче съдържа много макроелементи като мед, цинк манган и кобалт, правещи я подходяща за лечение на стомашни и чревни неразположения.

Чешмата Стублата

Чешмата Стублата

Водата, течаща от чешмата Стублата пък е най-хладка – температурата ѝ е 31°C. Тя често се използва за промиване на очите.
В близост ще откриете и най-горещият от изворите – водата на Топлица е цели 51°C. Именно върху него е била построена и първата минерална баня, а водата му е подходяща например за лечението на гинекологични заболявания.

Топлица

Топлица

Недалеч от него е изворът Бистрица с малко по-хладка вода – 45°C. Тя не се използва за пиене, но пък е подходяща за къпане, защото има благоприятно въздействие върху кожата.
Срещу последните два извора ще откриете извора Свежест – водата извира с температура 41°C, но в басейна тя бива охлаждана до 37°C и се използва най-вече при лечението на неврози.

Извор Бистрица

Извор Бистрица

Действително, най-емблематични за града са неговите минерални извори. Но през престоя си тук ще можете да се отдадете и на други занимания. Разходката сред природата например ще е чудесен начин за разнообразяване на процедурите. Градчето е прочуто с великолепните си паркове. В тях място намират близо триста растителни вида, а най-интересното е, че в тях ще срещнете редки растения от най-различни краища на света. Можете да видите пауловния, гинко билоба, много магнолии, албиции и много други.
Разходките и времето, прекарано в Хисаря ще е истинско удоволствие за всяко от сетивата Ви!

Извор Свежест

Извор Свежест

Видяно: 724 пъти

Коментари