zaglavna

Голямата базилика край Плиска

047_001_PliskaГолямата базилика е първата катедрала на българската православна църква. Разположена е в историко-археологическия резерват Плиска. Била е построена от княз Борис като строежът ѝ приключва през 875 година. Монументът се състои от предверие, главно помещения и двор с колонада. Дължината на сградата е деветдесет и девет метра, а ширината и – почти тридесет.
Комплексът представлява един от най-важните паметници на средновековната българска култура.

65084Цели 250 години Голямата базилика е изпълнявала няколко роли – била е катедрален храм, а също епископска, манастирска, княжеска църква. Била е и средище на духовността по времето, когато Плиска е била столица на държавата. А за да я пази, край нея имало четириметрова каменна стена със зъбери.

Постройката е направена от тухли и някога се е издигала на два етажа. Вътрешното пространство е разпределено в три кораба, разделяни един от друг от два реда колони. Средният бил по-висок от другите два и се радвал на два реда прозорци, през които денем влизала много светлина, която осветявала вътрешността на храма.

Пристройка, служеща за кръщенета, била долепена до южната страна. Точно до кръщелнята пък имало аязмо. Тук място намирали още епископският дворец, манастирското училище, килиите на монасите. Изградени били трапезария и бани – целият комплекс е с площ от двадесет и седем хиляди квадратни метра.
Pliska_mainОбредите в катедралата някога били изпълнявани от епископа, а на някои празници участие в тях взимал дори и владетелят. Имало и голям манастир, в който своето дело вършели учениците на Кирил и Методий.

Паметникът бил открит през 1899 година. Започват проучвания, а разкопки през седемдесетте години на двадесети век показват, че базиликата е подлежала на преустройство. Под нея се намират останките на други храмове.

Предание пък разказва за това как на княз Борис хрумва идеята за покръстването. Според него той поканил византийски живописец да украси двореца. Той изрисувал второто пришествие и начина, по който праведните получавали награда за онова, през което били преминали приживе. Грешниците пък били осъждани на мъки.

Семеен хотел Мехджарел, Шумен

Семеен хотел Мехджарел, Шумен

Виждайки картината, княз Борис бил обладан от страх пред Бога и заповядал целия народ да бъде покръстен.

Ако Ви се иска да усетите атмосферата на това място и да се докоснете до историята бихте могли да отседнете комфортно в Семеен хотел „Мехджарел“, който ще Ви предложи удобство, както и лесен и бърз достъп до Голямата базилика!

Видяно: 253 пъти

Коментари