Гергьовден

Гергьовден, Денят на храбростта и Българската армия и градовете, празнуващи на този ден

Ден на българската армия

Ден на българската армия

Гергьовден е един от големите български празници. Той се отбелязва на 6 май и оповестява за идващото лято. Свързан е и с началото на стопанската година, което обяснява и множеството обичаи, свързани със земеделието и здравето, които биват изпълнявани. Освен това денят е и официален празник у нас. На тази дата се отбелязва и Денят на храбростта и Българската армия. 6 май е и празникът на овчаря.

Гергьовден

Гергьовден

Що се отнася до църквата,  денят е свързан с името на Свети Георги Победоносец. Той е мъченик за християнската вяра, който е загинал през 303 година. Светията е бил почитан от християни и мюсюлмани. В родните легенди, той е представян като славен юнак, който спасява девойка от лапите на ламята от долната земя.На иконите той бива изобразяван на кон и с копие в ръка, пронизващо змей. Това е и една от причините да бъде наричан Победоносец. Друга причина е и фактът, че той е бил отличен военен стратег.

Гергьовден

Гергьовден

На 6 май у нас имен ден празнуват хората с име Георги, Гергана, Гина, Ганчо, Галина, Галин и други. У нас именниците ще бъдат наистина много – Георги е второто най-често срещано име у нас – то е носено от над сто и осемдесет хиляди души у нас. А самото име означава земеделец (гео-земя и ерго-работя).
А традицията повелява на празничната трапеза задължително да присъства агнешко, както и обреден гергьовски хляб.

На този ден за здраве и плодородие в земята се заравя и червеното великденско яйце.
А Гергьовден е и празник на много от родните градове. Един от тях е например град Петрич. Южно разположеният град ще успее да Ви очарова с красотата си. Тук се намират и множество природни и културни забележителности. Една от тях например е Природен парк Беласица, из който ще се насладите на приятна разходка. А на празника на града и Българската армия тук ще можете да посетите и Паметника „Загинали за Родината“.

Специализирана болница за рехабилитация, Петрич

Специализирана болница за рехабилитация, Петрич

Парк-музей „Самуилова крепост“ също е сред интересните места. Ако искате да се насладите на празничния град и забележителностите му за по-дълго време, то трябва да знаете, че спирайки се на място като „Специализирана Болница за Рехабилитация“ можете да си осигурите не само приятно, но и полезно прекарване на почивните дни.

Ако пък Ви се иска за празника да навестите някое от чермонорските ни  градчета, то трябва да знаете, че на Гергьовден празник на града имат и Каварна и Поморие. Ако сте се насочили към Северното Черноморие, то очаква Ви чудесен хард рок концерт в Каварна.

Комплекс „Елизабет Апартмънтс“, Поморие

Комплекс „Елизабет Апартмънтс“, Поморие

А ако пък предпочитате Южното Черноморие, то Поморие ще Ви впечатли с красивите си гледки и разнообразната си програма. И тук ще има концерти и интересни мероприятия. Тази година Гергьовден обещава да бъде горещ, така че можете да останете за няколко дни и да се възползвате от близостта си до морския бряг. В това начинание можете да разчитате и на подкрепата на Комплекс „Елизабет Апартмънтс“.

Честит празник и на Русе и Якоруда!
Пожелаваме Ви приятно прекарване!

Видяно: 407 пъти

Коментари