Фестивал на народната носия

Фестивал на народната носия, Жеравна

Фестивал на народната носия

Фестивал на народната носия

Жеравна – безспорно едно от най-красивите места в родината ни. Запазило духа на времето и спомнящо си за славната българска история, селцето е едно от символите на страната ни и място, което всеки истински родолюбец трябва да посети. Ако обичате българското и искате да се насладите на едно автентично преживяване, то Фестивалът на фолклорната носия, провеждан от няколко години в Жеравна, е събитието, което не бива да пропускате.

Фестивал на народната носия

Фестивал на народната носия

По време на трите дни, в които ще протече фестивала, в селото ще пристигнат хиляди хора от най-различни краища на родината. И тяхната единствена цел ще бъде да попеят, да потанцуват и да се позабавляват по онзи начин, по който са го правили техните предшественици преди сто-сто и петдесет години. И за да бъде наистина автентично цялото това забавление, всички участници ще бъдат облечени с фолклорни носии. Едно от условията за участие е именно това, носиите да бъдат напълно автентични. Те трябва да бъдат сценични, създадени за от стари майстори на народни облекла. Добре е ако са ушити специално за Вас  – по Ваш вкус и размери.
Премяната на всекиго ще отразява неговия произход, неговото материално положение, занаятът и нравът му.

Фестивал на народната носия

Фестивал на народната носия

Фестивалът е едно наистина автентично преживяване, на каквото няма да се насладите никъде другаде. Присъствието Ви тук е задължително, ако търсите нещо различно, приятно и най-вече – българско!
Освен многото концерти и танци, надпявания и гайди, хора и спектакли, изпълнени от родни състави и ансамбли по сцените из селото, тук ще се порадвате и на други традиционни за нашия край неща. Едно от тях е несравнимо вкусната родна кухня. Тук ще се приготвят истински чевермета  ще се предлагат вкусни стари мезета като от едно време. Истинско прясно сирене и суджук, погачи и ароматна шарена сол – това са нещата, които ще ядете тук. А ще се леят само домашни ракии и руйни вина.

Фестивал на народната носия

Фестивал на народната носия

Разбира се, най-важното е, че ще се запознаете с много от родните обичаи и традиции. Тук ще видите най-различни носии, ще видите с очите си приликите и разликите в тези от различните кътчета на родината. Ще видите с очите си истински пехливански борби ще разгледате какви ли не кукерски маски и ще опознаете много от маскарадните игри, които са забавлявали прадядовците и прабабите Ви.

Семеен хотел Медвен, Котел

Семеен хотел Медвен, Котел

Нестинарските игри и обичаи са едни от най-любопитните, интересни и древни обичаи, на които ще станете свидетели на 21, 22 и 23 август в Жеравна!
Ако пък Ви се прииска да съчетаете посещението на фестивала, с разходка из някои от другите прекрасни места в околността, каквито Котел и китното село Медвен с прочутия Син вир са, то Семеен хотел „Медвен“ ще Ви подслони на драго сърце!

Видяно: 348 пъти

Коментари