Часът на Земята

Часът на Земята тази година в България е посветен на реките!

Часът на Земята

Часът на Земята

От няколко години насам последната събота на месец март се е превърнала в ден и емблема на една от най-масовите инициативи в света. Това е денят, в който природолюбителите и всички хора, загрижени за планетата, посвещават един час, изпращайки послание до всички хора. Идеята на инициативата е свързана с опазването на околната среда и свеждане до минимум вредното въздействие, което човекът оказва на природата.
През 2015 година Часът на Земята ще се състои на 28 март. Той започва точно в 20:30 часа, като в продължение на един час символично биват изгасявани светлините знаковите сгради. Разбира се, всеки може да бъдете съпричастни към каузата и да изгаси светлините у дома. Този жест представлява призив от хората към хората за едно по-устойчиво бъдеще.

Река Арда при Маджарово

Река Арда при Маджарово

У нас природозащитната инициатива тази година ще е посветена на реките. С манипулациите, които извършваме над природата, с преграждането и дори унищожаването на този ценен природен ресурс успяхме да разгневим природата. А самите реки успяха красноречиво да ни покажат какво се случва, когато с намесата си нарушаваме равновесието. Идеята на Часът на земята тази година у нас е да изключим осветлението, но да включим себе си в грижата за реките. А дейностите, с които всеки би могъл да помогне, са много.
Часът на Земята е едно много мащабно събитие и може би една от най-активните акции. Инициативата започва и своята трансформация, превръщайки се в едно глобално общество, насочено към промяна, за да бъде бъдещето на Земята възможно и  пълноценно.
Нужно е просто да се замисляме за постъпките си и начинът, по който те се отразяват върху планетата ни. Всеки носи в себе си силата да промени нещата, но първо трябва да поиска!

Природата в България е неописуема красива

Природата в България е неописуема красива

Часът на Земята е кампания, която би могла да доведе единствено до нещо добро. България е страна с прекрасни природни дадености, а ние не се грижим за тях. Дори напротив. Реките са ни дар от природата, а вместо да се грижим за тях, ние ги унищожаваме. Всеки един е способен да направи нещо и да допринесе за тяхното опазване.
Толкова е просто и лесно да го проумеем, а като че ли ни е изключително трудно да го направим. Всички обичаме да се разхождаме сред природата. Приятно е да се наслаждаваш на спокойната гора, на дивната планина и е истинско щастие да се настаниш на поляна, наслаждавайки се на тихия ромон на реката.
Ако имате нужда от вдъхновение, то трябва да посетите приказното село Рибарица. То се разполага на бреговете на река Бели Вит. Посетете това очарователно място, настанете се в обстановката на еко стаите на Комплекс „Грийн Вилидж“ и вижте как ще се почувствате. Надали след страхотните мигове, прекарани край реката, ще останете безучастни към съдбата ѝ!

Снимки: Earthhour.org; Интернет

Комплекс Green Vilage, Рибарица

Комплекс Green Vilage, Рибарица

Видяно: 297 пъти

Коментари