Архитектурно-парков комплекс Двореца, Балчик

Дворецът в Балчик – мястото, което ще Ви отведе в друго време!

Комплекс "Двореца", Балчик

Комплекс „Двореца“, Балчик

Преди около век, покрай малката рекичка, виеща се край морския бряг в Балчик, нямало нищо друго, освен три стари воденици. А по напречните склонове се простирали лозя. По това време Балчик напомнял на райско кътче от Ориента, докато през 1913 година той временно не става румънско владение. В този период много художници, а и поети, остават истински пленени от великолепието му.  Дори румънската кралица Мария остава очарована от живописната местност. Тя избира именно това кътче край реката за място, където да изгради своята резиденция.

Комплекс "Двореца", Балчик

Комплекс „Двореца“, Балчик

Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ е наречен от самата кралица с турското име „Tenha Yuvah“, като в превод то означава тихото гнездо. Още при първото си посещение в града през 1921 година кралица Мария и синът ѝ принц Николай биват пленени от очарованието на Балчик. Така още през 1924 година започва и строежът на двореца, завършил през 1936 година. Една от първите построени сгради е именно къщата/вилата на кралицата. Едновременно с това обаче, течало и оформянето на приказните градини и алеи.  Преустроени били и вече съществуващите воденици. Сформиран е един очарователен и напълно завършен ансамбъл от великолепни сгради и разкошен парк. Дворецът разполагал със собствена охрана, имал своя поща и телеграф, овощни градини и лозя.

Комплекс "Двореца", Балчик

Комплекс „Двореца“, Балчик

Не по-малко възхитени ще останете от Ботаническата градина, простираща се край резиденцията на кралицата. Нейната площ е цели шестдесет и пет декара, а колекцията ѝ от големи кактуси е втората най-голяма в Европа. Тук ще видите множество интересни екзотични растения, оформени така перфектно, че очите Ви няма да могат да се насладят на цялата тази прелест. Растителните видове в градината са повече от две хиляди и петстотин – наистина внушителна цифра! Истински находки са бонбоненото и моливното дърво. А метасеквоята, считана за изчезнала от планетата Земя, също намира място в градината.

Комплекс "Двореца", Балчик

Комплекс „Двореца“, Балчик

Само две години след приключването на строежа кралицата умира, а след още две Южна Добруджа и Балчик отново стават част от територията на България. И днес всеки може да посети Балчик и да види с очите си онази красота, на която и кралица Мария се е възхитила през миналия век. Всичко тук е запазено – постройките и великолепната градина и до днес красят с неземната си хубост това приказно кътче.

Комплекс "Двореца", Балчик

Комплекс „Двореца“, Балчик

А онези, които останат истински развълнувани от това място, ще могат да останат потопени в неговата атмосфера и за по-дълго. Днес ще можете не просто да разгледате, но и да отседнете в някоя от постройките и стаите на двореца. Вилно селище „Двореца“ в Балчик наистина ще Ви пренесе на друго място, в друго време. А за миговете, прекарани тук, със сигурност ще си спомняте с усмивка.

Вила Гутман, Вилно селище "Двореца"

Вила Гутман, Вилно селище „Двореца“

Видяно: 434 пъти

Коментари