Първи април

Пакости и смешки на Деня на шегата!

Първи април

Първи април

Денят на шегата е любим празник на малки и големи. Сигурно това се дължи най-вече на възможността да разведрим обстановката, да се позабавляваме и искрено да се посмеем на шегите и пакостите, които правим на близките си, както и на тези, които те ще скроят на нас. Доброто настроение никому не е излишно, а първи април е една от чудесните инициативи, благодарение на които си напомняме, че животът не е само проблеми и ангажименти, а има и хубави моменти.
Датата първи април бива отбелязвана в много страни, като всяка има свой собствен и уникален стил, по който отразява шеговития празник. Всъщност, едно от предположенията и теориите за възникване на празника, идва от Англия, където празникът освен на шегата се определя и като Ден на всички глупаци. През 1860 година английските джентълмени били поканени на „ежегодна церемония“ в Лондон, на която щели да бъдат „измити белите лъвове“. На уреченото място и в уречения час джентълмените пристигнали със своите съпруги, но не заварили никакво тържество. Те дори за миг не се усъмнили в истинността на поканата и станали за смях. Това се случило именно на първи април.

Близо до Англия – в Шотландия – първи април се чества цели два дни. На втория ден шотландците обичат да залепват бележки със смешни и иронични надписи на гърбовете на своите приятели и колеги.

Дом на хумора и лъжата, Габрово

Дом на хумора и лъжата, Габрово

Във Финландия празникът е сравнително ново явление. Той е по-характерен за селските райони, където на този ден възрастните изпращат децата да извършат някои шеговити поръчения, като например да донесат несъществуващ инструмент или да изпълнят невъзможна задача и искрено се забавляват на детската почуда.

Разбира се, и у нас бива посрещан Денят на шегата и лъжата. Този празник е дългоочакван от всички малки пакостници, които само търсят повод да се посмеят на чужд гръб. Но трябва да признаем, че и доста от порасналите обича да скалъпват по някой номер на близките си.

Хотел Прима-S, Габрово

Хотел Прима-S, Габрово

Първи април обаче е емблематична дата за град Габрово, където на този ден през 1972 година е създаден и Домът на хумора и сатирата. Ако не сте го посещавали все още, то празникът е един чудесен повод да го сторите. Симпатичният Хотел „Прима S“ пък ще Ви предложи комфортно настаняване.

Ако пък вече Ви се иска да видите морето, то можете да отскочите и до Бургас. Тук на първи април ще бъде организиран Ден на играта, на който ще се решават различни логически задачи и ще има много забавни моменти. Не пропускайте да посетите и Пиано бар COSY, където празника ще бъде подобаващо отбелязан!
Шегувайте се, смейте се и празнувайте!

Пиано бар COSY

Пиано бар COSY

Видяно: 371 пъти

Коментари