Ден на славянската писменост и култура

Денят на българската просвета и култура

Ден на славянската писменост и култура

Ден на славянската писменост и култура

Датата 24 май е официален празник в страната ни. На този ден се чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е денят, на който цяла България отбелязва създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Датите 11 и 24 май често биват свързвани – истината е, че двата празника дълго време са били чествани заедно. Но след 1916 година у нас се установява Григорианският календар като държавен, а според него 11 май, когато е църковният празник, посветен на Солунските братя, се пада на 24 май. Втората дата добива и по-голяма гражданственост. Така след 1968 година тя остава като Ден на българската просвета и култура.
Основният повод, по който у нас този ден се посреща с тържества, е създаването на първата ни азбука. Светите братя създават глаголицата, а по късно тази писменост става основа и спомага много при създаването на кирилицата, която всъщност и днес използваме. Кирил и Методий дават на народа ни нещо много важно – знание.

Ден на славянската писменост и култура

Ден на славянската писменост и култура

Едни от най-ранните данни за посрещането и отбелязването на празника водят началото си от 1813 година, когато се говори за празненства в областта на град Шумен, които били в чест на двамата братя. Българските историци обаче твърдят, че за първи път светите братя са били истински почетени през 1851 година, а инициативата е била на един от най-големите възрожденци, които страната ни познава – Найден Геров.

Ден на славянската писменост и култура

Ден на славянската писменост и култура

А в годините след Освобождението празникът добива дори по-голямо значение. В тежки за народа времена, датата се превръща в обединител за мнозина сънародници, сплотява ги и им напомня за славното им минало.

В края на XIX век е написано стихотворението, наречено „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“. То е създадено от Стоян Михайловски, който е и племенник на Иларион Макариополски. Десет години по-късно с делото на Панайот Пипков се появява и музиката, която му приляга толкова много. Днес тя продължава да се пее във всяко българско училище и всеки път на датата 24 май!

Регата Варна

Регата Варна

И тази година в морската столица ще бъдат организирани големи тържества и чествания. Първо проведена ще е  Празнична света литургия, а по-късно на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе програма, включваща пускане на балони, на които са изобразени буквите от азбуката. Ще има и празнично шествие, в което участие могат да вземат ученици, студенти и дейци в областта на културата. Ветроходната регата „Ченъл Къп“ също ще получи своя старт. Много са проявите, които са планирани и през дните около празника. Да посетите Варна по това време ще бъде приятно – навсякъде има тържества и веселие. За приятното прекарване ще се погрижи и Хотел „Охрид“.

Хотел Охрид, Варна

Хотел Охрид, Варна

Видяно: 156 пъти

Коментари