Международен ден на книгата

За четенето и мероприятията, провеждани на Световния ден на книгата и авторското право

Международен ден на книгата

Международен ден на книгата

Сравнително кратка е историята на честването на Световния ден на книгата и авторското право. Датата, на която той се отбелязва – 23 април, е определена за честване от ЮНЕСКО. С отпразнуването на този ден в цял свят се цели насърчаването на четенето. А за да бъде възможно то, стимулирана бива и издателската дейност, както също и защитата на интелектуалната собственост, осъществявана с помощта на авторското право.
За първи път Денят на книгата и авторското право е отбелязан на 23 април 1995 година. Нужно е да споменем, че изборът на датата не е случаен. Всъщност той носи символика и е свързан с множество личности, творили и допринесли за книжнотобогатство на света.

Международен ден на книгата

Международен ден на книгата

Известни автори като например Уилям Шекспир, а също и Мигел де Сервантес, са починали на този ден. Датата е свързана с раждането и смъртта на още много други изтъкнати автори, сред които например Владимир Набоков, Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон и други. Така денят се превръща в ден,отреден за почит на книгите и техните автори. А се счита, че корените и идеята за честването на празника, произлизат от Каталуния, където на 23 април се отбелязва денят на свети Георги Победоносец и традиционно хората си подаряват книги.

Международен ден на книгата

Международен ден на книгата

Целта да бъде организиран и отбелязван подобен ден е свързана с насърчаване млади и стари, да се обръщат по-често към страниците на книгите, да преоткрият удоволствието от четенето и да оценят приноса на онези, допринесли за културния прогрес на цялото човечество.
На Световния ден на книгата все по-често започва да се говори и за електронните книги, за дигиталните библиотеки и други подобни теми. Днес старата книга все още не е изместена от своите електронни наследници, но дори и това да се случи, удоволствието от четенето не би било по-малко.

Регионална библиотека "Пенчо Славейков", Варна

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна

У нас също биват организирани множество интересни мероприятия, с които се отбелязва специалния ден. Във Варна например и тази година за тринадесети пореден път денят ще бъде отбелязан от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Тук традиционно бива организиран Маратон на четенето. В него би могъл да се включи всеки желаещ. Темата на четенето тази година ще бъде „Моите детски книги – книги на моите деца“. През целия ден ще можете да споделяте любими текстове и да се наслаждавате на споделените от другите участници.

Подобни и други интересни мероприятия се провеждат в почти всеки град, но ако все пак сте се насочили към Варна с идеята да се насладите на някоя книга, любувайки се и на морската гледка, то комфорт ще Ви предложи например елегантният Комплекс „Панорама Кайлъка“.

Комплекс "Панорама Кайлъка"

Комплекс „Панорама Кайлъка“

Видяно: 559 пъти

Коментари