Ден на Ботев

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Ден на Ботев

Ден на Ботев

Втори юни е особен ден в българската история. Датата е свързана с името и подвига на един от най-големите революционери, поети и национални герои у нас, а именно – Христо Ботев. На този ден се почита и паметта на всички, дали живота си за освобождаването и независимостта на България.
Днес трябва да си спомним за всички онези хора, които са се принесли в жертва на идеята за свободна България – тази България, в която живеем днес. На тази дата през 1876 година на връх Околчица се разиграва последната битка на Ботевата чета. През 1936-39 година на мястото е издигнат тридесет и петметров паметник с опълченски кръст, увековечаващ подвига.

Ден на Ботев

Ден на Ботев

На втори юни тук, в района на връх Вола, биват провеждани национални тържества в чест на Ботев и падналите за свободата на народа ни. От първи юни пък тук се събират и участниците в националния туристически поход, повтарящ стъпките на Ботевата чета. В него участие може да вземе всеки, който има желание.
А където и да сте на втори юни, точно в дванадесет часа със сигурност до ушите и съзнанието Ви ще достигне звука, идващ от сирената. Тя е прозвучала за първи път през 1948 година и до днес тя е сигнал да станем на крака и да запазим една минута мълчание, в памет на Ботев и великите българи, дали живота си за България.

Ден на Ботев

Ден на Ботев

Калофер е родното място на човека, чието име си спомняме всяка година на втори юни. Смята се, че Ботев е бил роден в една от стаите на калоферското училище, където са живеели неговите родители по това време. По-късно в града е построено ново училище, а семейството се премества в  къща недалеч от него, където Ботев прекарва и първите години от живота си. Докато тече Руско-турската война тази къща е била унищожена. Едва през четиридесетте години на 20 век тя е възстановена и днес носи името Национален музей „Христо Ботев“ – това е място, което задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си, за да се докоснете до историята на народа ни и до онова, което е карало големите българи по онова време да се жертват в името на родината.
Втори юни е един наистина подходящ ден, в който да посетите Калофер и не само да си спомните за Ботев, който е загинал за България, но и да се докоснете до живота, който той е посветил на тази родина.
Разгледайте къщата на Христо Ботев, опознайте и града, в който той е отраснал. Останете за няколко дни и се потопете в тази особена атмосфера. Хотел-ресторант „Панорама“ ще се радва да Ви подслони.

Хотел-ресторант Панорама, Калофер

Хотел-ресторант Панорама, Калофер

Видяно: 143 пъти

Коментари