Честита Нова година

Да посрещнем Нова година, както повелява традицията!

Честита Нова година

Честита Нова година

Посрещането на Нова година е най-старият празник, честван от човечеството. Смята се, че за първи път той е бил посрещнат преди 4000 години в древната Вавилонска кула. Едно време предците ни също нетърпеливо са очаквали този ден. Днешните български традиции пък са почти същите, каквито са били и в древността. Е, времето малко ги е променило, но смисълът и значението им е запазено. И именно в традициите се крие и силата на хилядолетното българско съществуване!
Обичаите, свързани с Новогодишната вечер са много, а всяко българско семейство спазва поне някои от тях! Вечерта на тридесет и първи декември събира около трапезата цели семейства, роднини и приятели. На масата пък присъстват традиционните за празничната вечер ястия. Именно традиция е новогодишната трапеза да е отрупана с ястия и питиета. Сигурно и на вашата маса ще има кисело зеле и свинско, печена пуйка или пък охранен петел, пълнен с ориз и дреболии. Със сигурност Вие, както всички българи, няма да пропуснете да сложите на трапезата ядки и сушени плодове, туршия, чесън, лук!

Баница с късмети

Баница с късмети

Най-важна на масата обаче си остава баницата с късмети! Тя ще бъде нарязана на парчета, а броят им трябва да бъде с едно повече, отколкото са хората на масата. В баницата се слагат дрянови клонки и късмети за предстоящата година – на който какъвто се падне в парчето пред него! след като се изяде парчето, дряновите клонки се пускат в огъня – ако пращят и искрят, значи ще има здраве и берекет! Излишното парче пък се нарича на Света Богородица.

Сурвакане

Сурвакане

От всички български обичаи, свързани с посрещането на нова година обаче остава сурвакането! Той е любим и на всички деца, които се събират на групички и обикалят домовете на близки, роднини и съседи. Всяко от тях носи сурвачка, представляваща преплетени дрянови клонки, украсени с гирлянди от пуканки, с гевречета, парички, сушени плодове, пъстри вълнени конци. Сурвакарите започват да сурвакат хората в къщата, тупайки ги по гърба със сурвакниците, започвайки от най-възрастния, а после благославят и цялата къща. Домакините пък се отблагодаряват с дребни пари, с плодове и подаръци!

Хотел Green Wood, Банско

Хотел Green Wood, Банско

Нова година е един от най-обичаните и веселите празници у нас, защото бива прекарван с най-близките хора в топла домашна обстановка. Нищо обаче не пречи да организирате и ваканция за близките си, събирайки цялото семейство сред уюта на приветливо място като Хотел „Грийн Уд“ в Банско, където всички дружно ще прекарате един прекрасен празник!

Видяно: 110 пъти

Коментари