ezeratasm

Чудесата на България

България – малка, но изключително красива страна. Кътче, събрало в себе толкова много хубост и великолепие, че е трудно да се повярва колко забележителни места има на тази така малка територия. Разходката из всеки край на родината ни е вълнуващо преживяване, същинско приключение, което не ни се иска да свършва. Толкова много са приказно красивите кътчета у нас, че ни бе изключително трудно да подберем само три от забележителните места у нас, които съвсем скромно нарекохме чудеса!

Мадарският конник

Мадарският конник

Първо сред чудесата, за които искаме да Ви припомним, е МАДАРСКИЯТ КОННИК. Той е археологически паметник и една от най-значимите забележителности в България. Мадарският конник представлява изсечен в скалите барелеф. Той се извисява на височина от двадесет и три метра от основата на скалата. Конникът е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО и е придобил статута на глобален символ на България.

Няма да Ви бъде никак трудно да го откриете – разполага се в Североизточна България, съвсем близо до село Мадара, където ще можете да отседнете комфортно за няколко дни на приятно място като Хотел „Вила Булгара Еко“.

На второ място сме поставили не едно, а цели седем чудеса. Това са Бъбрекът, Окото, Близнакът, Сълзата, Рибното, Долното езеро и Трилистникът. Да, това са СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА и може би най-красивата и обичана природна забележителност у нас. Езерата се разполагат в Северозападна Рила на внушителната височина от 2100 – 2500 метра.

Най-високо се разполага Сълзата. Неговата вода е кристално чиста и бистра „като сълза“, което осигурява и видимост в дълбочина. Окото пък се радва на почти идеално овална форма, а също така то представлява и най-дълбокото циркусно езеро у нас. Бъбрекът пък се слави със стръмните си брегове. Близнакът е най-голямо по площ. Неправилна е формата на Трилистника.

Седемте Рилски Езера

Седемте Рилски Езера

Най-плитко сред седемте е Рибното езеро, а най-ниско се простира Долното езеро. Ако искате да се насладите на почивка, близо до тези приказни кътчета, то най-добре си резервирайте стая в комфортния Хотел „Съни Вилидж“, Сапарева баня.


ПЕРПЕРИКОН
е третото от чудесата, с които сме решили да Ви запознаем днес. „Перперикон“ представлява голямо мегалитно светилище. Предполага се, че този археологически комплекс, е и прочутото светилище на Дионис. Разкопките тук започват през недалечната 2000 година и разкриват останките на голям скален град. Предполага се, че историята му води началото си хилядолетия преди римската епоха, когато е и разцветът му.

Перперикон

Перперикон

Площта на града е приблизително дванадесет квадратни километра, а разположението му е в Източните Родопи, съвсем недалеч от Кърджали. А в града ще откриете приятно място като Къща „Вила Ирина“, където можете да се настаните, в случай, че искате да разгледате комплекса по-обстойно.

Чудесата на България са много. И можем да бъдем горди с всяко едно от тях. Независимо дали дело на природата или на човешката ръка. Всички културни, природни, архитектурни и исторически забележителности у нас заслужават да бъдат уважавани и обезсмъртени, чрез колективната памет за тях! За това ние ги наричаме чудеса!

 

Вила Булгара Еко, с.Кюлевча

Вила Булгара Еко, с.Кюлевча

Вила Ирина, с.Главатарци

Вила Ирина, с.Главатарци

Съни Вилидж, Сапарева баня

Съни Вилидж, Сапарева баня

Видяно: 214 пъти

Коментари