Благовещение

Благовещение – един от най-светлите християнски празници и ден за почит към майката!

Благовещение

Благовещение

На 25 март всички християни отбелязват един от най-светлите празници – Благовещение. На този ден се почита едно от може би най-големите тайнства в християнството. В Библията се казва, че точно на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария вестта, че тя ще е тази, която ще роди Иисус Христос – Божият син и спасител на цялото човечество.
Света Богородица е закрилница на майките и поради тази причина на празника се засвидетелства почитта към майката.Освен това, денят бива свързван и със завръщането на прелетните птици, както и с пробуждането на Земята и готовността на Природата Майката да ражда живот. Трапезата на празника също има своите особености. Поради настъпващата пролет на масата задължително трябва да има ястия с пролетни зеленчуци – спанак, коприва, лапад и други.

Самодиви

Самодиви

Има суеверия, според които всеки трябва да излиза от дома си сит и с пари в джоба. Ако пък кукувица го закука – то през цялата година той ще се радва на богатство. На Благовещение пчеларите отварят кошерите си и пускат пчелите. Други дейности, които биват свързвани с празника е сеенето на зеленчуци, а също и присаждането на онези плодни дръвчета, които не дават плод. Така те ще дават много и все сладък плод.
У  нас празникът носи и името Благовец. Той е част от цикъла на Великденските празници. Смята се, че това е денят, в които от земята изпълзяват змиите и гущерите. За това на деня се извършва и обредно гонене на змиите от къщите като се вдига шум, удрят се различни метални предмети и се казват заклинания.

Според народното поверие на този ден е завръщали и самодивите. Те се крият от хората на свои тайни кътчета. Ако човек попадне на някое от тях, самодивите го отвличали в отвъдния си свят и не го пускали. За това на този ден на забрадката, колана или на някоя връвчица се прави възелче, което да се носи през цялата година и да предпазва човек от уроки и зли сили.

Църквата „Свето Благовещение Богородично“, Благоевград

Църквата „Свето Благовещение Богородично“, Благоевград

На Благовещение имен ден празнуват всички с име Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина и Евангелина. Ако и Вие сте сред празнуващите, то трябва да се замислите как да отбележите празника. А може би искате да покажете признателността си към своята майка, предлагайки ѝ една приятна екскурзия?

Хотел Верджилио

Хотел Верджилио

Бихте могли да се насочите към културен туризъм и опознавателни разходки. Интересно например ще е посещението на Църквата „Свето Благовещение Богородично“. Благоевград пък ще Ви предложи чудесни места за отсядане, като например Хотел „Верджилио“, а защо не и Хотел „Картала“! Ще прекарате наистина чудесен празник!
Насладете се на празника!

Хотел Картала

Хотел Картала

Видяно: 531 пъти

Коментари