006_010_Aladja_manastir

Аладжа манастир – най-запазеният скален манастир у нас!

006_001_Aladja_manastirАладжа манастир е скален манастир, с които страната ни може да се похвали. И до днес никой не знае как е възникнал той, но за неговото съществуване са открити данни, датиращи от единадесети-дванадесети век. Ще откриете това приказно кътче на около петнадесет километра северно от Варна, съвсем близо до курорта Златни Пясъци.

Манастирът е сред много малкото, при които си личи ясното разграничение между отделните помещения, изпълняващи различни функции. Аладжа манастир се разполага в четиридесет метрова отвесна варовикова скала.
А самите помещения са издълбани в нея на две нива. На първото се намират църквата, килиите на монасите, кухнята, трапезарията, малка гробищна църква, крипта, както и стопански помещения.
Aladzha manastirЕстествена скална ниша обособява второто ниво. В нейния източен край е изграден манастирският параклис.

Името Аладжа, което манастирът носи, не е християнското му име – то е неизвестно. А в превод от турски език названието му означава пъстър. И макар да няма исторически сведения за времето, в което манастирът се е появил, любопитство все пак предизвиква фактът, че той се намира на шест-седемстотин метра от групата пещери, носещи името Катакомбите. Находките, открити в тях, сред които монети и керамика, говорят, че те са били населявани още през пети-шести век.

006_008_Aladja_manastirИзвестно ни е обаче, че след падането на страната ни под османско владичество в края на четиринадесети век Аладжа манастир постепенно запада като окончателно той спира да функционира към осемнадесети век.

Днес обаче манастирът се е превърнал в една от най-интересните и редовно посещавани забележителности не само по Черноморието ни, но и в страната. Разположението му насред великолепието на Природен парк „Златни пясъци“ също изиграва съществена роля за това. Защото освен на уникалната разходка из помещенията на обявения за архитектурен паметник манастира, хората имат възможността да се потопят и в света на уникални дървесни видове и непокътната природа.

006_011_Aladja_manastirОпределено интерес у туристите предизвиква и аудиовизуалният спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“. Ако случайно минавате из този регион, определено трябва да отделите време за да го видите с очите си или поне да се разходите из това дивно кътче!

Пък и лятото идва – тази година спокойно можете да изберете Златни пясъци за дестинация за почивните Ви дни. Комфорта си ще Ви предложи Хотел „Странджа“. А вече знаете и кои са забележителностите из околността, които бихте могли да посетите!

205_1_b

Видяно: 292 пъти

Коментари