Васил Левски

178 години от рождението на Васил Левски

Бюст на Васил Левски, Благоевград

Бюст на Васил Левски, Благоевград

Васил Иванов Кунчев е български национален герой и една от най-ярките и значими фигури в българската история. За неговите велики дела знае всеки българин, родолюбец и патриот. Левски е идеолог и основател на Вътрешната революционна организация. Наричан е от народа и Апостол на свободата, заради разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османското иго. Чели сме и за пътуванията на Дякона из страната, целящи създаването на частни революционни комитети, подготвящи народа за обща революция. Именно тази мрежа, създадена от Апостола,  е основата, на която се опират и основателите на Априлското въстание.
Всеки българин е чувал за смелостта на Васил Левски, за неговите премеждия, за героичните му постъпки, за делото му в името на „чистата и свята република“, за която бленува – онази, в която всеки е равен, без значение от народността и религията, която изповядва. Но нека в деня на неговото раждане оставим за миг героят Левски, и да си припомним за личността на човека с лъвско име.

Васил Левски

Васил Левски

Васил Иванов Кунчев е най-обикновен човек, произлизащ от обикновено семейство.  Роден е на 18 юли 1837, точно преди 178 години, в разположения в подножието на Стара планина град Карлово. Неговият баща – Иван Кунчев Иванов – е известен майстор-бояджия, а майка му – Гина Караиванова – е от род на прочут майстор на чешми и калдъръми. Семейството има общо пет деца – Васил, Христо, Петър, Ана и Марийка.
Своето обучение Левски започва в Карловското взаимно училище, а след това и в класното училище в Стара Загора. След смъртта на баща си, през 1855 година,той става послушник при вуйчо си, изкарва курс за подготовка на свещеници в Пловдив,  а през 1858 година приема монашеството като е ръкоположен за дякон с името Игнатий.

Паметник на Васил Левски, Велико Търново

Паметник на Васил Левски, Велико Търново

И макар раснал  в трудни времена, Дякон Игнатий намира сили и желание да се бори за родината си. Движел се е в средите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър, среща се с Георги Раковски, става знаменосец в четата на Панайот Хитов, с която изживява и много трудности и разочарования в похода към Балкана. Постъпва и във Втората българска легия, а след нейното разтуряне започва да преосмисля случилото се и възможните начини за постигане на крайната цел – Свободна България. Тогава, в писмото си до Панайот Хитов, той написва и думите „Ако спечеля, печела за цял народ, ако загубя – губя само мене си!“.

Хотел Търнава, Велико Търново

Хотел Търнава, Велико Търново

Днес, на 18 юли 2015 година, се навършват 178 години от смъртта на най-големия ни национален герой. В негова чест из цялата страна ще бъдат извършени поклонения, поднасяни ще бъдат венци и цветя.
А във Велико Търново два музея ще отворят вратите си безплатно за посетители – „Възраждане и Учредително събрание“ и „Затвор-музей“, където за пръв път ще бъдат показани и четири стари литографии, свързани с живота и делото на Васил Левски. А решите ли да дойдете в старата столица, за да се докоснете до миналото и живота на Апостола, то Хотел „Търнава“ ще Ви предложи подслон.

Видяно: 154 пъти

Коментари