Вековен чинар, с. Гърмен

Вековните дървета на България

Доста са природните красоти, в които България може да се похвали. Определено големият брой на великолепните вековни дървета, с които страната ни се гордее, са част от тази неописуема хубост. Те са една частица от достойнствата, с които страната ни и ние като българи можем да се похвалим. Постарали сме се да Ви представим няколко от най-старите, внушителните и красивите ни дървета, станали свидетели на събития, случили се преди стотици години.

Байкушевата мура

Байкушевата мура

Първото от вековните ни дървета, с което искаме да Ви запознаем, е Байкушевата мура. Дървото принадлежи на вида черна мура и се разполага сред прелестта на Северен Пирин. Това е най-старото иглолистно дърво у нас. Неговата възраст е 1300 години – една наистина внушителна цифра. Височината на дървото достига завидните двадесет и шест метра. Диаметърът на ствола е с дължина 2,2 метра. Обиколката му пък е цели 7,8 метра. И за да можете да си представите тази цифра по-нагледно – за да бъде обгърнат целият ствол на дървото, необходими биха били шестима мъже, хванати за ръце. Дървото се намира недалеч от планинския ни курорт Банско, така че отсядането Ви в прекрасния Хотел „Green Wood“, отстояващ само на 5-6 км. от него ще бъде подходящо за целта.

Вековен чинар, с. Гърмен

Вековен чинар, с. Гърмен

Големият вековен чинар в китното село Гърмен е друго от прелестните вековни дървета, което трябва да видите. Неговата възраст е около пет-шестстотин години. То се разполага на 500 метра от центъра на селото. Видът, към който принадлежи, е източен чинар.Височината му е двадесет и четири метра, а обиколката на ствола му е цели 10,46 метра. Впечатление прави и голямата дупка, зееща в ствола му, за чийто произход има различни предположения. През 2011 година е номинирано за „Европейски дърво на годната“ и получава второто място. Ще можете да видите с очите си това вековно дърво, стига да се настаните на някое китно местенце, намиращо се наблизо, като например Хотел „Алексова къща“ в Огняново.

У нас има и още вековни чинари. Един от тях е чинарът в село Белащица край Пловдив. Той е не просто вековно дърво, а хилядолетник. Неговата възраст е над 1100 години. Той е и най-дебелото дърво у нас с обиколка на дънера цели 13 метра. Именно под неговата сянка Пенчо Славейков е обичал да отдъхва и е черпил вдъхновение. Това е и мястото, където е била написана поемата „Неразделни“. Дървото е наистина впечатляващо.

У нас има и много други вековни дървета, които също заслужават вниманието Ви. Такива са например Стоевската круша край Враца, Царският дъб в Старозагорско, Старият бряст в Сливен,  Вековният орех в село Ваксево и още много други.
Ще се убедите сами с колко още красота може да Ви изненада природата ни!

Снимки: Интернет

хотел Green Wood, Разлог

хотел Green Wood, Разлог

Хотел Алексова къща, Огняново

Хотел Алексова къща, Огняново

Видяно: 672 пъти

Коментари